Καθημερινός καθαρισμός προσώπου
Ο καθημερινός καθαρισμός στο πρόσωπο, είναι μια απλή διαδικασία που σκοπό έχει την καθαριότητα της επιδερμίδας. Γίνεται με ειδικά καθαριστικά προϊόντα για το πρόσωπο και με νερό. Άλλα προϊόντα είναι απλά, κλασσικά για βασικές ανάγκες επιδερμίδας, άλλα είναι εξειδικευμένα για ειδικές ανάγκες, όπως επιδερμίδες πολύ ξηρές, αφυδατωμένες, λιπαρές, πολύ λιπαρές, με ακμή κ.λ.π.
Ποια καθαριστικά;
Τι είναι γαλάκτωμα;
Είναι το πιο συνηθισμένο καθαριστικό προσώπου. Έχει μεγάλη απορρυπαντική ικανότητα. Αφαιρεί το μακιγιάζ και τους λιποδιαλυτούς ρύπους, καλύτερα από πολλά άλλα καθαριστικά.
Τι είναι λοσιόν;
Υγρό που χρησιμοποιείται μετά από κάθε διαδικασία καθαρισμού του δέρματος και ιδιαίτερα μετά το γαλάκτωμα.
Σκοπός του είναι ν’ αφαιρέσει από το δέρμα τα υπολείμματα του καθαριστικού που χρησιμοποιήθηκε αρχικά και να επαναφέρει το ΡΗ της επιδερμίδας.
Παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα περιποίηση.
Τι είναι καθαριστικό gel;
Είναι μοντέρνο προϊόν για νεανικές συνήθως επιδερμίδες, λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα. Ξεβγάζεται με νερό.
Τι είναι ο αφρός καθαρισμού;
Μοντέρνο προϊόν της σύγχρονης κοσμητολογίας, με ήπια δράση για ευαίσθητα συνήθως δέρματα ή αυτά που παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες.
Τι είναι υγρό σαπούνι και πως χρησιμοποιείται;
Χρησιμοποιείται ευρύτατα μιας και η χρήση νερού για την απομάκρυνση των ρύπων και του σαπουνιού, έχει συνδεθεί με την καθαριότητα. Αυτή είναι η εντύπωση που έχουμε χρησιμοποιώντας σαπούνι, αλλά δεν είναι αντικειμενική. Η χρήση του νερού στο δέρμα δημιουργεί αφυδάτωση. Οπότε απαραίτητη είναι η εφαρμογή ενυδατικού προϊόντος.
Τι είναι στερεό σαπούνι και που χρησιμεύει;
Μοιάζει πολύ με τις ιδιότητες του υγρού. Είχε χαθεί από την αγορά για τον καθαρισμό του προσώπου, για μεγάλο διάστημα, γιατί είχε αλκαλική δράση και αφυδάτωνε το δέρμα. Τώρα επανέρχεται η χρήση του, μιας και τώρα μπορούμε να πετύχουμε ουδέτερες συνταγές, δηλαδή σαπούνια που είναι μαλακά και δεν αφυδατώνουν το δέρμα. Έχει επανέλθει γιατί είναι οικολογικό (δεν χρειάζεται συσκευασίες, όπως μπουκαλάκια, που ενοχοποιούνται για τα μικροπλαστικά στις θάλασσες), και γιατί ο αφρισμός έχει συνδεθεί με την καλύτερη καθαριότητα. Ούτε αυτό είναι αντικειμενικό. Την ίδια απορρυπαντική ικανότητα θα μπορούσε να έχει κι ένα μη αφρίζον σαπούνι, αλλά όσο καλό και αν είναι ένα σαπούνι που δεν αφρίζει, δεν έχει καμία τύχη στην αγορά. Δεν θα το αγοράσει κανένας. Μετά τον καθαρισμό με σαπούνι επιβάλλεται η εφαρμογή μιας ενυδατικής, όπως άλλωστε μετά από κάθε καθαριστικό προϊόν.
Τι είναι η κρέμα καθαρισμού;
Σπάνια πια τις βρίσκουμε στο εμπόριο. Απευθύνονται σε πολύ ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα. Είναι ένα πολύ πυκνό γαλάκτωμα. Έχει ανάγκη τη συνοδεία της λοσιόν για επαναφορά του ΡΗ στο δέρμα.
Τι είναι το micellar;
Ένα προϊόν, σε μορφή λοσιόν, που ανέβασε τις πωλήσεις των καθαριστικών κατακόρυφα. Προϊόν 2 σε 1. Γαλάκτωμα και λοσιόν μαζί. Εύκολο και γρήγορο. Μπαίνει και στην τσάντα. Καλό, αλλά όχι για μόνιμη χρήση. Δεν το χρησιμοποιούμε, όμως για καθημερινή χρήση. Αν το χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν φτάνει. Πρέπει να το ενισχύσουμε, ανάλογα αν υπάρχει μακιγιάζ ή όχι.
Τι ρόλο παίζουν τα μαντηλάκια καθαρισμού;
Πολύ πετυχημένα εμπορικά, λόγω της εύκολης χρήσης τους. Εύκολα, γρήγορα, και στην τσάντα και στα ταξίδια. Δεν είναι, όμως, ιδανικός τρόπος καθαρισμού. Δεν προτείνονονται για καθημερινή χρήση.
Πόσα άλλα καθαριστικά προϊόντα υπάρχουν;
Πολλά. Στην καμπίνα των αισθητικών υπάρχουν πολλά σύνθετα καθαριστικά, που απευθύνονται σε ειδικές περιπτώσεις. Λάδια υδρόφιλα που ανακατεύονται με λοσιόν και κάνουν γαλακτώματα, ειδικά προϊόντα με οξέα ή ένζυμα, λάδια με μάσκες και πολλά άλλα.
Καθαριστικό ματιών.
Γιατί η περιοχή των ματιών χρειάζεται ιδιαίτερο προϊόν; Γιατί είναι ευαίσθητη περιοχή και γιατί όλα τα προϊόντα ματιών ερχόμενα σ’ επαφή με τους βλεννογόνους δεν προκαλούν ερεθισμό. Η επιδερμίδα εδώ είναι λεπτή χωρίς σμηγματογόνους αδένες, άρα δεν προστατεύεται από τη φύση του.
Τι είναι peeling;
Ολοκληρώνουν τον καθαρισμό. Απομακρύνουν όλους τους ρύπους, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται μέσα στους πόρους. Τα peeling του εμπορίου είναι πιο ελαφριά, για να μην τραυματίσουν το δέρμα και να μην δημιουργήσουν ένα αλκαλικό ΡΗ. Η χρήση τους απαιτεί προσοχή, καθώς η επιλογή του είδους του προϊόντος, που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες δέρματος. Χρειάζεται συμβουλή αισθητικού, τόσο για τη χρήση, όσο για τη συχνότητα και το είδος.
Πόσα είδη peeling υπάρχουν;
Τα μηχανικά peeling έχουν κόκκους, τα ενζυμικά περιέχουν ένζυμα, που λειτουργούν χημικά πάνω στο δέρμα. Τα οξέα που επίσης λειτουργούν χημικά.
Τι είναι οι κόκκοι σε ένα peeling;
Κόκκοι χρησιμοποιούνται πολλών ειδών. Από κουκούτσια φρούτων, από ξηρούς καρπούς, από συνθετικά υλικά, από άμμο, από αλάτι κ.α. Τα πρώτα είναι πιο φιλικά, τραυματίζουν λιγότερο, ενώ τα άλατα πυριτίου είναι επιθετικά και δημιουργούν ερεθισμούς.
Σε ποια βάση συνυπάρχουν;
Οι κόκκοι βρίσκονται μέσα σε λάδια, σε σαπούνια, σε κρέμες, σε gel. Σκοπός τους είναι να μειωθούν οι τραυματισμοί στο δέρμα. Τα peeling του εμπορίου είναι πιο ήπια. Η χρήση τους απαιτεί συμβουλή αισθητικού.
Τι είναι ενζυματικό peeling; Τι είναι το peeling με οξέα;
Είναι peeling που δρούν με χημική διαδικασία στον καθαρισμό της επιδερμίδας. Είναι ασφαλή και με καλά αποτελέσματα. Είναι πιο μοντέρνα και η λάμψη που χαρίζουν είναι άμεσα ορατή.
Ο σκοπός του καθαρισμού
Το δέρμα μας στη διάρκεια της ημέρας γεμίζει ρύπους. Βρωμίζει, δηλαδή.
Οι ρύποι είναι δύο ειδών:
- Αυτοί που διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτοί ρύποι), οπότε αν πλυθούμε με νερό φεύγουν.
- Αυτοί που διαλύονται με το γαλάκτωμα ή με το σαπούνι λιποδιαλυτοί ρύποι, όπως καυσαέριο, μακιγιάζ κλπ.) και για ν’ απομακρυνθούν από το δέρμα χρειάζεται σαπούνι ή γαλάκτωμα.
Καθαρίζουμε το δέρμα για να διώξουμε όλους τους ρύπους, αυτούς που προέρχονται από το περιβάλλον και αυτούς που προσθέτουμε εμείς με το μακιγιάζ.
Ποιος είναι ο σωστός καθαρισμός;
Είναι αυτός που αφήνει ένα δέρμα καθαρό και ενυδατωμένο. Για να γίνει αυτό πρέπει να πάρουμε υπόψη μας το περιβάλλον – πόσο βρώμικο είναι, το δέρμα μας σε τι κατάσταση είναι, ποιο είναι το ΡΗ του. Ένα λιπαρό δέρμα έχει όξινο ΡΗ και το καθαριστικό πρέπει να είναι αλκαλικό ώστε να επαναφέρει το ΡΗ σε ουδέτερο. Στα λιπαρά δέρματα ταιριάζουν τα καθαριστικά gel και τα καθαριστικά σαπούνια.
Ένα ξηρό δέρμα έχει ανάγκη από οξύτητα, οπότε ένα γαλάκτωμα ή μία κρέμα θα του χαρίσει την ενυδάτωση που του λείπει και θα επαναφέρει το ουδέτερο ΡΗ.
Τι τύπο δέρματος έχουμε;
Ξηρό, λιπαρό ή κανονικό; Αυτό είναι ένας μύθος.
Η αλλαγή στο κλίμα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχουν αλλάξει την κατάσταση του δέρματος.
Σήμερα δεν υπάρχουν για την αισθητικό ξηρά, λιπαρά ή κανονικά δέρματα.
Σήμερα μιλάμε για καταστάσεις δέρματος.
Η λιπαρότητα αφορά περιορισμένες περιοχές του προσώπου, όπως μύτη, πηγούνι, μέτωπο.
Το ξηρό δέρμα το βλέπουμε σε απεριποίητα δέρματα.
Κανονικό δέρμα δεν υπάρχει από μόνο του. Μόνο μετά την κατάλληλη περιποίηση.
Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει «χαλάσει» ο «όξινος μανδύας». Ο όξινος μανδύας ή NMF (normal moisturizer factor), είναι ένα φιλμ που το παράγει το ίδιο το δέρμα, και λειτουργεί σαν προστασία από τις επιθετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Το κύριο συστατικό του όξινου μανδύα είναι το σμήγμα. Οτιδήποτε έρχεται σ’ επαφή με το δέρμα κάθεται πάνω στο μανδύα και το δέρμα παραμένει άθικτο. Δυστυχώς η προστασία αυτή δεν είναι αρκετή, οπότε έχει αναλάβει η Αισθητική και η Κοσμητολογία να προστατεύσει το δέρμα με τις κρέμες ημέρας και τις αντιηλιακές.
Τι κατάσταση δέρματος έχουμε;
Εμείς οι αισθητικοί κάνουμε διάγνωση στο δέρμα, σύμφωνα με τα ευρήματα του τώρα.
Σε τι κατάσταση είναι; Ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Αν «τραβάει», χωρίς να βάλουμε κρέμα. Σημαντικό είναι να επιλέξουμε τα καθαριστικά προϊόντα, που ταιριάζουν στο συγκεκριμένο δέρμα. Χωρίς να κάνουμε λάθος. Χωρίς να βιαστούμε.
Γιατί από τον σωστό καθαρισμό αρχίζει η υγεία και η ομορφιά του δέρματος.
Κάθε πότε καθαρίζουμε το δέρμα μας; Κάθε πότε κάνουμε peeling;
Ο καθαρισμός του προσώπου επιβάλλεται βράδυ και πρωί, στην καθημερινή ρουτίνα.
Το peeling, το πολύ 2 φορές την εβδομάδα, εκτός και αν κάποιος βρίσκεται σε αγωγή αισθητικής θεραπείας, οπότε ακολουθεί τις οδηγίες του αισθητικού του.
Πως καθαρίζουμε το δέρμα μας;
Οι κινήσεις είναι πάντα απαλές κυκλικές με τα δύο ή τρία ακροδάχτυλα, που φροντίζουν να καλύψουν όλη την επιφάνεια του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ, καθώς επίσης και τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών (μέρη εκτεθειμένα στον αέρα και τον ήλιο). Προσέχουμε την περιοχή των ματιών.
Πώς χρησιμοποιούμε το σαπούνι στο πρόσωπο;
Με κυκλικές κινήσεις, μακριά από τα μάτια, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια που προαναφέραμε. Ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό και σκουπίζουμε ταμπονάροντας το δέρμα, κατά προτίμηση με χαρτομάντηλο μιας χρήσης.
Πως εφαρμόζουμε το γαλάκτωμα, την κρέμα καθαρισμού, το gel, το peeling;
Με ποιες κινήσεις; Με ποια φορά; Πάντα με απαλές κυκλικές κινήσεις, που δεν μετατοπίζουν την επιδερμίδα από το υπόδερμα. Οι πρώτες κινήσεις μπορούν να γίνουν με καθοδική φορά, οι δεύτερες οριζόντια ή ανοδικά.
Μετά τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου, τι κάνουμε;
Το πρωί, εφαρμόζουμε αντιηλιακή προστασία.
Το βράδυ, εφαρμόζουμε ορό και κρεμικά προϊόντα, πλούσια σε στοιχεία, αναγκαία για το μεταβολισμό του δέρματος.
Καθαρίζοντας το πρόσωπο, το γνωρίζουμε καλύτερα. Μαθαίνουμε τις ανάγκες του. Μαθαίνουμε τη «γεωγραφία» του. Έχουμε τα δάχτυλα, τα ευαίσθητα αυτά εργαλεία, που αγγίζουν κάθε λεπτομέρεια του προσώπου μας και αναγνωρίζουν, με την αφή, την κατάσταση του δέρματος την ιδιαιτερότητα κάποιων σημείων, όπως τα χείλια, τις κόγχες των ματιών, τις γωνίες της μύτης και των φρυδιών, τη διαφορετική υφή στο δέρμα του λαιμού, τις πτυχές που σχηματίζει το δέρμα στ’ αυτιά, στο λαιμό, τις αυλακώσεις στο δέρμα, που προέρχονται από τις γκριμάτσες μας ή τις ρυτίδες μας, ή και τα δύο μαζί.
Καθαρίζοντας το σώμα, το γνωρίζουμε καλύτερα ερχόμενοι σ’ επαφή με όλα τα σημεία του. Σε βρεγμένο δέρμα εφαρμόζουμε σαπούνι υγρό ή στερεό ή gel ή αφρό ή οποιοδήποτε καθαριστικό της αρεσκείας μας, με κυκλικές κινήσεις, άλλοτε απαλές, άλλοτε πιο δυνατές ανάλογα με την περιοχή του σώματος.
Πλένουμε το λαιμό και το ντεκολτέ με ελαφρές κυκλικές πιέσεις γύρω γύρω, προσέχοντας τον θυρεοειδή, όπου δεν ασκούμε καμία πίεση. Κατεβαίνουμε προς το στήθος με κυκλικές κινήσεις, προσέχοντας τις θηλές, τις μασχάλες απαλά, τους ώμους, τα πλευρά, την πλάτη και τη μέση κάνοντας απαλό μασάζ στους νεφρούς , μετά την κοιλιά προσέχοντας τον αφαλό. Γλουτούς, μηρούς, τον πρωκτό και το περίνεο με σχολαστικότητα λόγω των πολλών πτυχών, που απαιτεί προσεκτική καθαριότητα.
Πλένουμε και ξεπλένουμε τις περιοχές, κάθε τόσο. Προχωράμε στα γόνατα, τις γάμπες, τους αστραγάλους και τα πέλματα, κάνοντας απαλό μασάζ στη ραχιαία επιφάνεια καθώς και στην πελματιαία και ανάμεσα στα δάχτυλα. Ξεπλένουμε για να μη γλιστρήσουμε.
Και τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούρτσα ή λούφα ή peeling με κόκκους.
Το peeling χρειάζεται στους αγκώνες, στα γόνατα, στους αστραγάλους και στα πέλματα, όπου υπάρχουν σκληρύνσεις. Η βούρτσα, ιδιαίτερα αυτή με το μακρύ χέρι κάνει ένα καλό μασάζ στην πλάτη, δημιουργεί υπεραιμία στις περιοχές που έχει άτονο δέρμα, όπως η κοιλιά, οι προσαγωγοί, οι βραχίονες. Οι λούφες επίσης είναι χρήσιμες αντί προϊοντικού peeling.
Το καθαριστικό του σώματος να είναι ήπιο αν το μπάνιο γίνεται καθημερινά. Το peeling δεν είναι απαραίτητο κάθε μέρα. Η συχνότητα εξαρτάται από την ποιότητα δέρματος.
Το νερό του μπάνιου να είναι στη θερμοκρασία του σώματος. Μπορεί να είναι και πιο ζεστό κατά διαστήματα και να εναλλάσσεται με δροσερό, κάνοντας το πολύ ωφέλιμο για τ’ αγγεία. Σκωτσέζικο ντους.
Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται με ελαφρές κινήσεις ταμποναρίσματος και τελικά το δέρμα να μην έχει πουθενά υγρασία, ιδιαίτερα στις πτυχές (μασχάλες, περίνεο, γλουτοί, δάχτυλα).
Η καθιστή θέση στο μπάνιο, όχι σε όλη τη διάρκειά του, δίνει τη δυνατότητα καλύτερου καθαρισμού στα πόδια και τα πέλματα.
Η εμβάπτιση μέσα σε μπανιέρα με νερό, κλασσική υδροθεραπεία, προσφέρει χαλάρωση, μόνο με το νερό, ενώ μπορεί να προσφέρει στο δέρμα, ανάλογα με τα προϊόντα που έχουμε προσθέσει στο νερό, τόνωση, θρέψη, σύσφιξη κ.α.
Τσικούρη Λένα
Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας