Η κυτταρίτιδα είναι κάτι που απασχολεί κάθε γυναίκα, μικρής ή μεγάλης ηλικίας. Εμφανίζεται σε γυναίκες σε ποσοστό 90% και σπανιότερα σε άνδρες, ανεξάρτητα από το βάρος τους και είναι πιο έντονη στα παχύσαρκα άτομα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, εκτός από την παλάμη, το πέλμα και το κεφάλι, ωστόσο πιο συχνά εμφανίζεται στους γλουτούς, στους μηρούς και την κοιλιά.
Έρευνες έχουν δείξει πως η κυτταρίτιδα είναι το αποτέλεσμα διαταραχής της ορμονικής λειτουργίας, της φλεβικής και της αγγειακής παροχής, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατακράτησης νερού και άχρηστων μεταβολικών προϊόντων (τοξινών) στο μεσοκυττάριο χώρο του δέρματος. (Lansdown, 2001).
Στάδια κυτταρίτιδας:
Υπάρχουν 4 στάδια κυτταρίτιδας, ανάλογα με την όψη και την υφή του δέρματος:
Στάδιο 1: Η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι σε όρθια ή ύπτια θέση. Φαίνεται μόνο στο «τεστ του τσιμπήματος». Η χροιά του δέρματος δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν λευκά σημεία κατά τόπους. Επίσης το δέρμα είναι μόνιμα κρύο στην περιοχή των γλουτών. Αυτά τα φαινόμενα μαρτυρούν την αρχή της κακής λεμφικής κυκλοφορίας.
Στάδιο 2: Στο στάδιο αυτό το δέρμα είναι λείο σε ύπτια θέση, όμως σε όρθια θέση αρχίζει να είναι εμφανής. Εντοπίζεται, σε όλο τον μηρό και κυρίως στο πίσω μέρος του μηρού και του γλουτού, όπως και στο εμπρός μέρος του μηρού μέχρι το γόνατο.
Στάδιο 3: Η κυτταρίτιδα, είναι πιο έντονη, φαίνεται και στην ύπτια θέση και μπορεί να έχει επεκταθεί στο γόνατο, κάτω από το γόνατο και πιθανότατα στην γάμπα.
Στάδιο 4: Σε αυτό το στάδιο, η κυτταρίτιδα έχει καταλάβει όλη την επιφάνεια του ποδιού, είναι ιδιαίτερα σκληρή και επώδυνη. Έχουν δημιουργηθεί λιπώδεις μάζες, υπάρχει έντονη δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, με κατακρατήσεις και οιδηματώδη υφή στην επιφάνεια και σκληρές πλάκες στο βάθος.
Αίτια κυτταρίτιδας:
Για την δημιουργία της κυτταρίτιδας έχει ενοχοποιηθεί ένα σύνολο προδιαθεσικών παραγόντων (http://www.aad.org/). Κάποιοι από αυτούς δεν αλλάζουν, οι περισσότεροι όμως επιδέχονται διόρθωση. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η θεραπεία της κυτταρίτιδας επιτυγχάνεται με διόρθωση όλο των δυνατών παραγόντων και πρέπει να είναι συστηματική, καθώς απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα για να αποδώσει καρπούς.
Μη αναστρέψιμοι | – Κληρονομικότητα. – Η κλιμακτήριος. Οι ορμονικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο, θεωρούνται υπεύθυνες για την εμφάνιση ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας. – Η φυλή του ατόμου. Γυναίκες από μεσογειακές χώρες εμφανίζουν πιο συχνά κυτταρίτιδα. |
Αναστρέψιμοι | – Ορμονικές διαταραχές, συνήθως, πιθανή περίσσεια οιστρογόνων στις γυναίκες ή ανεπάρκεια ανδρογόνων στους άνδρες. – Η παχυσαρκία. Ορμονικές διαταραχές που μπορεί να συνοδεύουν την παχυσαρκία προκαλούν την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. – Το κάπνισμα, προκαλεί διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος, και γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες. – Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή. – Η κακή διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων και λιπών δρα επιβαρυντικά, καθώς και η κατανάλωση οινοπνεύματος. – Η δυσκοιλιότητα και ο μετεωρισμός, προκαλούν πίεση των αγγείων που διοχετεύουν το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά και τελικά επιβράδυνση της φλεβικής και λεμφικής παροχέτευσης. – Η χρήση παπουτσιών με τακούνι. Η ανύψωση της πτέρνας δυσχεραίνει την παροχή και παροχέτευση του αίματος (καθώς προκαλεί πελματιαία κάμψη της ποδοκνημικής άρθρωσης με αποτέλεσμα τη βράχυνση του γαστροκνημίου μυός). – Το συνεχές άγχος, επηρεάζουν την κυκλοφορία και το μεταβολισμό. – Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, λόγω ορμονικών επιδράσεων. |
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο- διατροφολόγο Ολυμπία Βλασερού:
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας παράγοντα τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της κυτταρίτιδας.
Πιείτε περισσότερα υγρά: Πρωταρχικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και στην κυτταρίτιδα παίζει το νερό. Κάθε μέρα, ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει τουλάχιστον δύο λίτρα νερό μέσω βασικών λειτουργιών του, όπως η αναπνοή, η εφίδρωση και η ούρηση. Η αντικατάσταση αυτής της ποσότητας είναι απαραίτητη, ώστε να λειτουργούν ομαλά το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και να αποβάλλονται οι τοξίνες που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό της κυτταρίτιδας. (Wahlqvist et al., 2008)
Καταναλώστε τρόφιμα με καλά λιπαρά: Προτείνεται η μειωμένη πρόσληψη λίπους, και κυρίως κορεσμένου λίπους. Το υπερβάλλον διατροφικό λίπος, μπορεί να προσδώσει αρκετές θερμίδες, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Όσον αφορά το κορεσμένο λίπος, προκαλεί αγγειακές βλάβες και βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.
Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν: Η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Εκτός από τα γλυκά που τα περιέχουν (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες), βρίσκονται κρυμμένα και σε πολλές τροφές, όπως λευκό ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, έτοιμες σάλτσες, γιαούρτια, κ.α. Η περίσσεια γλυκόζης στον οργανισμό μας, μπορεί να ενωθεί με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που κυκλοφορούν στο αίμα, δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού (Sator, 2006).
Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα συμβάλλει στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι προτείνεται αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, άρα άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια (Sator, 2006).
Μειώστε την κατανάλωση αλατιού: Είναι ευρέως γνωστή η σημασία της πρόσληψης αλατιού στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και θα πρέπει να περιορίζονται οι αλμυρές τροφές, καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό.
Άλλα τρόφιμα που εμπλέκονται στο σχηματισμό κυτταρίτιδας και πρέπει να αποφεύγονται είναι: το αλκοόλ, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, το κακάο, τα αεριούχα ποτά και τα έτοιμα γεύματα.
Τρώτε περισσότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα: Η κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών συνίσταται για την επαρκή παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στον συνδετικό ιστό και τον περιορισμό της πείνας. Τέτοιες τροφές είναι τα πουλερικά, τα άπαχα ψάρια και κρέατα, η σόγια, το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι, κ.α.
Επιλέξτε τρόφιμα που περιέχουν λεκιθίνη: Η λεκιθίνη, η οποία βρίσκεται στο ασπράδι των αυγών, στα προϊόντα σόγιας, στις πατάτες, στο σπανάκι και στην τομάτα, βοηθά στην αναδόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών της προβληματικής περιοχής.
Πείτε ναι στα αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα τρόφιμα μειώνουν τη φλεγμονή και σταματούν την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο χόριο, με αποτέλεσμα το σχηματισμό πτυχώσεων στο δέρμα. Αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν στο δέρμα είναι οι πολυφαινόλες, οι βιταμίνες Α, C και Ε. Οπότε αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου, πράσινου τσαγιού, καφέ κ.α.
Σύμφωνα με την αισθητικό Λένα Τσικούρη:
Η καλύτερη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η πρόληψη της, αφού όπως αναφέραμε προσβάλει το 85% – 90% των γυναικών. Γι΄αυτό όσο πιο νωρίς ασχοληθεί μια γυναίκα με την αντιμετώπιση της, προλαμβάνει την εξέλιξη της.
Σκοπός της αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας από τον αισθητικό είναι, με τις πρακτικές που εφαρμόζουμε, να φθάσουμε στο πρώτο στάδιο, εκεί που η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή.
Πως γίνεται η θεραπεία:
Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας. Όλοι όμως, για να οδηγήσουν στο θεμιτό αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να «καθαριστεί» η λέμφος. Η ενδοδερμία είναι η λύση. Η ενδοδερμία πάνω στις λεμφικές οδούς.
Η σημασία της λεμφικής παροχέτευσης ( drainage )
Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν:
- Όλες οι ενδοδερμίες, δηλαδή, όσα μηχανήματα λειτουργούν και ασκούν αρνητική πίεση στο δέρμα, με την προϋπόθεση να κινούνται πάνω στις λεμφικές οδούς και με φορά προς τα λεμφογάγγλια.
- Επίσης το wrapping, όταν γίνεται σωστά λειτουργεί σαν drainage.
- Το λεμφικό μασάζ, με χέρι ή με βεντούζες, ή και τα δύο
- Οι θάλαμοι με αρνητική πίεση, η πρεσσοθεραπεία
- Οι πλατφόρμες δόνησης
- Οι ηλεκτροθεραπείες με συγκεκριμένα ρεύματα
- Το φως
- Οι υπέρηχοι
- Οι θεραπείες με προϊόντα θάλασσας, προϊόντα λάσπης & ιαματικά νερά, αιθέρια έλαια & μπαχαρικά
- Οι κρυοθερμικές αγωγές
- Η μεσοθεραπεία
- Η εφαρμογή ενζύμων και
άλλες ίσως θεραπείες που υπάρχουν και θα υπάρξουν μελλοντικά, γιατί η επιστήμη της κοσμετολογίας, κάθε μέρα μας δίνει νέα όπλα.
Ένζυμα. Το νέο θαύμα
Η έλευση των ενζύμων, στην αγορά των επαγγελματικών προϊόντων, για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή, στο τοπικό αδυνάτισμα και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Τα ένζυμα εφαρμόζονται στο δέρμα με απλή επάλειψη και λειτουργούν αυτόματα. Δεν χρειάζεται ούτε μεσοθεραπεία, ούτε μασάζ, ούτε υπέρηχους για να διεισδύσουν. Περνούν γρήγορα, φθάνουν εκεί που πρέπει και διαλύουν τις λιπώδεις μάζες, καθαρίζουν τις κολλαγόνες ίνες, καθαρίζουν τα αγγεία. Είναι κάτι το μαγικό. Φθάνει να το πιστέψουμε, ότι είναι τόσο απλό. Άλλωστε αποδεικνύεται και από κλινικές μελέτες.