Η ακμή είναι μια συχνή και χρόνια κατάσταση του δέρματος με πολύπλοκη κλινική εικόνα και δημιουργεί έντονα σωματικά και ψυχικά προβλήματα.
Χαρακτηρίζεται από απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και φλεγμονή μέσα και γύρω. Είναι αποτέλεσμα 4 κυρίως παραγόντων
- Απόφραξης του τριχοσμηγματογόνου θύλακα ( λόγω ταχύτερης, εντονότερης αλλά ατελούς κερατινοποίησης του ακροκολπώματος).
- Σμηγματόρροιας, που είναι συνέπεια της δράσης των ανδρογόνων.
- Ανδρογόνων
- Μικροβίων, γιατί μεταβάλλεται η χημική σύσταση του σμήγματος, λόγω της λιπολυτικής δράσεως της βακτηριακής χλωρίδας μέσα στο ακροκόλπωμα.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία της ακμής είναι
- Γενετικοί
- Φάρμακα
- Ψυχολογικοί ( σε περιπτώσεις έντονου στρες παρατηρείται, αύξηση της εκκρίσεως του σμήγματος και των ελεύθερων λιπαρών οξέων).
- Περιβαλλοντικοί ( οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή, για παράδειγμα υψηλή θερμοκρασία και υγρασία αυξάνουν την λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων )
- Άγνωστοι (και κάποιοι παράγοντες που δεν είναι γνωστοί).
Η κοινή ή νεανική ακμή εμφανίζεται με την έναρξη της λειτουργίας των ανδρογόνων στην εφηβεία ή λίγα χρόνια πριν και υποχωρεί κατά τον 25ο χρόνο. Ωστόσο απαντάται και κατά την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής και κυρίως στις γυναίκες. Εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο και πολλές φορές στην πλάτη, στο στήθος και τους ώμους. Στους άρρενες εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην εφηβεία.
Εκτός από την κοινή ακμή ανάλογα με την αιτιοπαθογένεια και τις βλάβες διακρίνουμε και άλλους κλινικούς τύπους.
Η ακμή πολύ γενικά διακρίνεται σε:
- Φλεγμονώδη ακμή και
- Μη φλεγμονώδη ακμή
Το λιπαρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος που παρουσιάζει αυξημένη παραγωγή σμήγματος χωρίς την παρουσία ακμής. Ωστόσο είναι πιο ευάλωτο στη δημιουργία ακμής
Είναι αποτέλεσμα
- Δράσης ανδρογόνων ορμονών
- Κληρονομικότητας
Προσοχή πρέπει να δοθεί στα καλλυντικά που θα χρησιμοποιεί ένα άτομο με λιπαρότητα ή ακμή, τα οποία:
- Δεν πρέπει να περιέχουν φαγεσωρογόνα ή ακμογόνα συστατικά ( μερικά από αυτά είναι μη τροποποιημένη λανολίνη, βαζελίνη, βούτυρο κακάο και τα παράγωγα του) και
- Πρέπει να έχουν όξινο pH, αυτό γιατί το λιπαρό ή με ακμή δέρμα έχει αλκαλικό pH ( το αλκαλικό pH ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων), ενώ το pH του υγιούς δέρματος είναι 5,5.
- Τα αντιηλιακά προϊόντα δεν πρέπει να περιέχουν λιπαρά συστατικά, υπεύθυνα για την αύξηση της λιπαρότητας και τη δημιουργία ακμοειδών στοιχείων
Η ακμή αντιμετωπίζεται με μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών μέσων και με συνδυασμό αυτών (όπως το λιπαρό δέρμα, αλλά με πιο γρήγορα αποτελέσματα). Συνήθως τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους αισθητικούς είναι:
- Βαθύς καθαρισμός
- Χρήση κερατολυτικών ουσιών (σαλικυλικό οξύ – BHA, ενζυμικό peeling, οξέα φρούτων –ΑΗΑ)
- Καλλυντικά κατά της ακμής (φύκη, απορροφητικές ουσίες του περιττού σμήγματος όπως καολίνη, άργιλο κ.α, αναπλαστικά συστατικά όπως η αλόη, το αζουλένιο, η αλαντοϊνη, λάσπη από τη νεκρά θάλασσα)
- Χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών (Πολλές βιταμίνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η Α (ρετινόλη), C (ασκορβικό), Ε (τοκοφερόλη) και το β-καροτένιο, τα αμινοξέα όπως η μεθιονίνη, L-κυστεϊνη και η L-καρνιτίνη, τα ένζυμα και τα συνένζυμα όπως το α-λιποϊκό οξύ και το Q10. Επίσης κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β λείπουν από τα λιπαρά και ιδιαίτερα τα ακνεϊκά δέρματα και είναι δραστικά για την καταπολέμηση της ακμής, όπως η Β5 (πανθενόλη) και η Β3 (νιασίνη).
- Εναλλακτικές θεραπείες (Αρωματοθεραπεία, Ρεφλεξολογία, Σιάτσου Μασάζ, Βελονισμός, Βιοενεργειακή Μάλαξη κλπ)
Η θεραπεία της ακμής αποσκοπεί:
- Στη μείωση της παραγωγής σμήγματος
- Στη μείωση της απόφραξης του τριχοσμηγματογόνου θύλακα
- Στη διαφοροποίηση των μικροβίων και της λιπιδιακής συστάσεως της επιδερμίδας.
Η βελτίωση του λιπαρού δέρματος αποσκοπεί:
- Στη μείωση της παραγωγής σμήγματος
- Στην αποκατάσταση του υδρολιπιδικού μανδύα της επιδερμίδας ( ένα λιπαρό δέρμα έχει ανάγκη και από ενυδάτωση για να διατηρείται υγιές)
Περιποιήσεις Ρύθμιση Λιπαρότητας – Ακμής