Ο Ιπποκράτης το 500 π.Χ. ,ταξινόμησε τις τροφές και τα βότανα, σε κατηγορίες ανάλογα με την ιδιότητά τους – θερμό, ψυχρό, ξηρό, υγρό. Πίστευε ότι η υγεία στο σώμα, εξαρτάται από την ισορροπία αυτών των ιδιοτήτων, καθώς συνιστούσε ταυτόχρονα σωματική άσκηση και άφθονο καθαρό αέρα.
Ο Διοσκουρίδης το 60 μ.Χ., έγραψε το κείμενο De Materia Medica, που αναφέρει τις ιδιότητες των βοτάνων. Το βιβλίο αυτό χρησίμευσε σαν εγχειρίδιο στην Ιατρική της Δύσης, για τα επόμενα 1500 χρόνια.
Ο Γαληνός το 2ο αιώνα μ.Χ., ταξινόμησε τα βότανα σύμφωνα με τις ουσιώδεις ιδιότητες τους – θερμά, ψυχρά, υγρά, ξηρά. Οι θεωρίες του Γαληνού μεταδόθηκαν στην ιατρική, που πήρε το όνομα Γιουνάνι, δηλαδή ελληνική, και εξασκήθηκε στην Ινδία ενώ μεταδόθηκε στον αραβικό κόσμο.
Μετά την πτώση της Ρώμης, τον 5ο αιώνα μΧ, το κέντρο της Γαληνικής Ιατρικής, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και την Περσία.
Ο Γαληνισμός υιοθετήθηκε από τους Άραβες και συγχωνεύτηκε με την Αιγυπτιακή ιατρική γνώση και τις λαϊκές παραδόσεις με τα βότανα και μεταδόθηκε στην Ευρώπη με τις εισβολές τους. Το σπουδαιότερο έργο της εποχής υπήρξε το Κιτάμπ αλ-Κανούμ, που σημαίνει Κανόνας Ιατρικής, του Αβισένα, Πέρση γιατρού, πατέρα της κλασσικης Ιατρικής. Το περιεχόμενο του βασιζόταν στην Γαληνική Ιατρική και μέχρι τον 12ο αιώνα γύρισε στη Δύση, μεταφρασμένο στα Λατινικά και διδάχτηκε σε όλες τις Ιατρικές σχολές της Ευρώπης.
Βελονισμός και Περσική ιατρική
Στην Περσία τα βότανα, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι μέρος της παραδοσιακής ιατρικής, που βασίζεται στο ζεστό, κρύο και μέτριο. Οι παραδοσιακές τεχνικές της Ανατολής έχουν επηρεάσει το κομμάτι της θεραπευτικής εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός.
Βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μέθοδος θεραπείας από την Κίνα και υπάρχει εδώ και 4000 χρόνια. Η Δυτική Ιατρική τον έχει αναγνωρίσει τα πρόσφατα 160 χρόνια. Σκοπός του είναι να βελτιώσει τη ροή της ενέργειας στο σώμα. Η ενέργεια ρέει στους μεσημβρινούς και η τοποθέτηση των βελόνων γίνεται στα βελονιστικά σημεία που βρίσκονται πάνω στους μεσημβρινούς.
Γιατί να προτιμήσω το βελονισμό;
- Γιατί είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας.
- Γιατί με το βελονισμό δίνεται στο σώμα δυνατότητα αυτοθεραπείας.
- Γιατί αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα.
- Γιατί συχνά είναι πιο αποτελεσματικός από τις ιατρικές θεραπείες.
- Γιατί μας γλυτώνει από χειρουργεία και φαρμακευτικές αγωγές.
- Γιατί, ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα, ενισχύει τ’ αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής και βοηθάει στην γρηγορότερη αποκατάσταση.
- Γιατί δεν έχει παρενέργειες και δεν μπορεί να κάνει κακό. Μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά κακό δεν κάνει.
- Γιατί τονώνει τον οργανισμό και δίνει ενέργεια.
- Γιατί είναι οικονομικά ανεκτή σαν θεραπεία.
- Γιατί διορθώνει τους περισσότερους σωματικούς πόνους, όπως πονοκέφαλο, ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, πονόδοντο, πόνους αυχένα, μέσης, μεσοπλευρίου κλπ.
- Γιατί διορθώνει μ’ επιτυχία ψυχοσωματικές παθήσεις, όπως αυπνία, φοβίες, κατάθλιψη, μελαγχολία, άγχος, εθισμό σε κάπνισμα, αλκοόλ, ουσίες κ.λπ.
- Γιατί λύνει πολλά προβλήματα με παθήσεις, νευρολογικές, γαστρεντερικές, ωτορινολαρυγγολογικές, καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, δερματολογικές, αιματολογικές, ουρογεννητικές.
- Το κυριότερο, γιατί αντιμετωπίζει τον πόνο, από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
- Ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Συνδυάζεται με όλες σχεδόν τις ιατρικές θεραπείες της Δυτικής Ιατρικής, προκειμένου να ενισχύσει τ’ αποτελέσματα της. Όταν εφαρμόζεται μόνος του έχει μόνιμα αποτελέσματα, ανερχόμενα σε ποσοστό επιτυχίας 60-80%.
- Αν σας απασχολεί, αυπνία, κατάθλιψη, μελαγχολία, άγχος, φοβία, γαστρίτιδα, κολίτιδα, παχυσαρκία, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, ίλιγγο, βούισμα στ’ αυτιά, αλλεργική ρινίτιδα, κρυολόγημα, βρογχίτιδα, άσθμα, έρπητα, ακμή, ψωρίαση και άλλα πολλά, δε χάνετε τίποτα, να δοκιμάσετε την ασφαλή μέθοδο του βελονισμού. Σε κάθε περίπτωση θα δείτε εξαιρετικό ή κάποιο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που δεν έχετε αποτέλεσμα, δεν χάνετε τίποτα.
Λίγα λόγια για τον βελονιστή μας.
Ονομάζεται Αρζανγκ Πουρεντέι κι έρχεται από την Περσία. Είναι οδοντίατρος και γναθοχειρουργός στις βασικές του σπουδές. Κουβαλάει την κουλτούρα της χώρας του, της Περσίας και γνωρίζει σε βάθος την λαϊκή ιατρική και τα γιατροσόφια της πατρίδας του. Κάνει βελονισμό, ασχολείται με τα βότανα και με την παραδοσιακή πέρσικη ιατρική. Τ΄ αποτελέσματα στα περισσότερα περιστατικά είναι άριστα.
Τσικούρη Λένα
Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας