Body Neutrality: Το νέο κίνημα που αντιτίθεται στο body positivity
Πολύ συχνά βρισκόμαστε σε μία σχέση τύπου ‘άσπρο ή μαύρο’ με τα σώματά μας και νιώθουμε πως πρέπει είτε να το αγαπάμε είτε να το μισούμε.
Το κίνημα του body neutrality δίνει μια μέση λύση. Υποστηρίζει πως «Είναι εντάξει να μην βλέπουμε πάντοτε θετικά το σώμα μας»
Αγαπάω το σώμα μου, δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά πως μ’ αρέσουν οι καμπύλες μου, αλλά πως το αποδέχομαι και για όλα τα άλλα που μου προσφέρει. Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή του εαυτού μας, είναι να είμαστε ειλικρινείς με όσα νιώθουμε. Δεν αγαπάω απλά το σώμα μου, αλλά και το φροντίζω. Εξωτερικά, αλλά κυρίως εσωτερικά.
Είτε γυμναζόμαστε είτε όχι, είτε επιλέγουμε να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διατροφή είτε όχι, το πιο σημαντικό είναι να συμβάλλουμε θετικά ώστε να διατηρείται σε καλά επίπεδα η ψυχολογία και η υγεία μας.
Με το Body positivity, γκρεμίστηκε, ευτυχώς η εξιδανικευμένη εκδοχή των γυναικών με την επίπεδη κοιλιά, τη μέση δαχτυλίδι, τα καλοσχηματισμένα πόδια, τους ανορθωμένους γλουτούς και φάνηκε ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να είναι ψηλόλιγνες για να κυκλοφορούν με αυτοπεποίθηση.
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά μιας και υπάρχουν γυναίκες και άνδρες που δεν ανησυχούν να δείξουν το σώμα τους όπως είναι και βάζουν τα θεμέλια στην μείωση του body shaming – ρατσισμού και των αρνητικών σχολίων που μπορεί να δέχεται κάποιος τόσο στην κοινωνική όσο και στην επαγγελματική του ζωή εξαιτίας των κιλών του.
Όμως θέλει κι ένα μέτρο. Στην προσπάθεια μας, να απαγκιστρωθούμε από τα μη υγιή, σκελετωμένα πρότυπα του παρελθόντος, από την προσπάθεια να χωράμε στο XS, να προσέξουμε να μην γαντζωθούμε από εξίσου ακραίες ιδέες. Να μην δαιμονοποιήσουμε το σώμα χωρίς καμπύλες και περιττό βάρος και να μην αγιοποιήσουμε τα σώματα που κουβαλούν κατά πολύ παραπάνω βάρος απ’ αυτό που αντέχει η υγεία τους.
Οι παθήσεις και τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία συνεχίζουν να απασχολούν σε μεγάλο ποσοστό το δυτικό κόσμο.
Eίναι άλλο να μην αγχώνεσαι αν το μαγιό τονίζει την περιφέρεια σου ή την κοιλιά σου (το οποίο προφανώς και δεν χρειάζεται να σου επηρεάζει την αυτοπεποίθηση) και άλλο να μένεις ατάραχ@ βλέποντας τη χοληστερίνη να έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια στις εξετάσεις αίματος.
Κυριάκη Μαρία
Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας