Γήρανση - Aπό τι προκαλείται


Η γήρανση διακρίνεται σε 3 κυρίως τύπους:

1. Ενδογενής γήρανση, είναι γενετικά προκαθορισμένη και μη αναστρέψιμη.

2. Περιβαλλοντική γήρανση ή φωτογήρανση. Προκαλείται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπως ο ήλιος, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η φτωχή διατροφή, το στρες κ.α. Αυτοί είναι οι λόγοι για την αύξηση των ελευθέρων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό στον οργανισμό μας για να μας προφυλάσσουν από βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες για τον οργανισμό μας. Όταν αυξάνονται αισθητά, παύουν να μας είναι ωφέλιμες. Αρχίζουν να καταστρέφουν τα κύτταρα μας, από την εξωτερική μεμβράνη και σταδιακά φτάσουν στον πυρήνα του κυττάρου οπού καταστρέφουν τον πυρήνα του. Έτσι εκφυλίζεται το κύτταρο γιατί δεν έχει τον σωστό γενετικό κώδικα για τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων. Εφόσον το δέρμα μας έρχεται πρώτο σε επαφή με το περιβάλλον, αντιδρά με:

 1.     Μελαγχρώσεις
 2.     Έλλειψη ελαστικότητας
 3.     Ξηρότητα
 4.     Τραχύ δέρμα

Οφείλουμε να το ενισχύσουμε με ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ενθαρρύνουν την κυτταρική ανανέωση και την παραγωγή κολλαγόνου. Μερικές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες A, C, E, σύμπλεγμα Β, συνένζυμο Q10 κ.α.

3. Ορμονική γήρανση, είναι ένας παράγοντας βιολογικής γήρανσης αλλά πολύ σημαντικός. Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες στην περί-εμμηνοπαυσιακή περίοδο και στην εμμηνόπαυση λόγω της μείωσης παραγωγής οιστρογόνων (θηλυκές ορμόνες) από τις ωοθήκες και την ταυτόχρονη αύξηση των ανδρογόνων (αντρικές ορμόνες). Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν αποτέλεσμα την αρχή της γήρανσης. Εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

 1. Λεπτές γραμμές και ρυτίδες
 2. Έλλειψη ελαστικότητας
 3. Ξηρότητα
 4. Τριχοφυΐα κυρίως στο πρόσωπο
 5. Ακμοειδή στοιχεία
 6. Οξυθυμία
 7. Αϋπνίες

Η ορμονική γήρανση στο δέρμα αντιμετωπίζεται με προϊόντα που στη σύσταση τους περιέχουν φυτοοιστρογόνα, έτσι ώστε να καλύψουν την έλλειψη αυτών των ορμονών.

 

Ρυτίδες

Ο σχηματισμός ρυτίδων είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της γήρανσης του δέρματος. Διακρίνονται σε:

- Ρυτίδες ενδογενούς γήρανσης και περιβαλλοντικής γήρανσης. Είναι λεπτές ρυτίδες. Συνήθως εντοπίζονται στα μάγουλα, τα χείλη, τον λαιμό, τον αυχένα, στο στήθος κ.α.

- Ρυτίδες έκφρασης. Είναι βαθιές ρυτίδες και είναι συνέπεια της δραστηριότητας των μιμητικών μυών του προσώπου.

Οι ρυτίδες έκφρασης εντοπίζονται

- Στο μέτωπο, οριζόντια

- Στο μεσόφρυο, κάθετα

- Στα μάτια, κάθετα ή οριζόντια

- Περιστοματικά, κάθετα

Όσο είμαστε νέοι, η ελαστικότητα του δέρματος είναι σε θέση να προβάλλει αντίσταση στο τέντωμα των μυών. Όσο περιορίζεται η ελαστικότητα, οι παρατεταμένες συσπάσεις δημιουργούν μικροσπασμούς στους μιμητικούς μύες που με τον καιρό τείνουν να γίνονται χρόνιοι και οι ρυτίδες γίνονται πιο εμφανείς.

 

 

Περιποιήσεις αντιγήρανσης

Κυριάκη Μαρία
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας