Ήλιος & Αντιηλιακά

ΦΕΡΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΘΕΙΤΕ

Τώρα τον χειμώνα, εκτεθείτε στον ήλιο υποχρεωτικά ,  μισή ώρα την ημέρα,με γυμνά χέρια και πόδια. Αυτή η δόση της ηλιακής ακτινοβολίας αρκεί, για να συντεθεί η βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών. 

Έχει επίσης αντικαταθλιπτική δράση.
Φθάνει λίγος  ήλιος ,για να αισθανθούμε καλύτερα, να ζεσταθούμε, να λειτουργήσει ο μεταβολισμός μας, να επουλωθούν οι πληγές και τα τραύματά μας πιο γρήγορα, να δείξει η επιδερμιδα μας πιο φρέσκια, να ζωηρέψουν οι κινήσεις μας, να χαμογελάσουμε περισσότερο, να αισιοδοξήσουμε..........και πόσα άλλα μας χαρίζει ο ήλιος. Εμείς οι Ελληνες  τον γνωρίζουμε καλά. Όταν κρύβεται ....τον περιμένουμε πως και πως, να κάνει την εμφάνισή του και να μας αλλάξει τη διάθεση.
Ο ήλιος του καλοκαιριού όμως, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, είναι «θανατηφόρος».

Η έκθεση στον ήλιο λειτουργεί αθροιστικά. Αυτή λοιπόν η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, προκαλεί εγκαύματα, φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος. Απο τον καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα είναι, στατιστικά,  το πλέον φονικό είδος καρκίνου.


Εφαρμόστε τους κανόνες του ΥΓΕΙΟΥΣ  ΗΛΙΟΥ

 • Τον χειμώνα όπως είπαμε παραπάνω, εκτειθέμαστε μισή ώρα την ημέρα ( χέρια-πόδια γυμνά )
 • Το καλοκαίρι μεταξύ 11.00 – 15.00 το μεσημέρι, μένουμε προφυλαγμένοι ,κάτω απο την σκιά ενός δένδρου, με πυκνό φύλλωμα.
 • Φοράμε καπέλο με πυκνή ύφανση, με μεγάλο γείσο και κατά προτίμηση ανοιχτού χρώματος.
 • Παραμένουμε καλυμένοι όσο περισσότερο μπορούμε με λευκά βαμβακερά ρούχα (αντιηλιακή προστασία SPF 5)
 • Φοράμε «έξυπνα» αντιηλιακά προιόντα
 • Εφαρμόζουμε  αντιηλιακή και αντιοξειδωτική  διατροφή.

ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
H UVA ακτινοβολία, διεισδύει στο δέρμα (μέχρι 1mm)  και προκαλεί μαύρισμα σε λίγες ώρες. Καταστρέφει τις κολλαγόνες κι ελαστικές ίνες του δέρματος, κι έτσι προκαλεί πρόωρη γήρανση. Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία καρκίνου του δέρματος.
Η UVB προκαλεί εγκαύματα και αργό μαύρισμα.Διεισδύει 0,5mm μέσα στο δέρμα, προκαλεί προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο του δέρματος.
Η UVC φθάνει στη γή σε μικρό ποσοστό, μιας και κατακρατάται απο το όζον. Προκαλεί αλλαγές στο γενετικό υλικό των κυττάρων.

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ  &  ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στην αγορά κυκλοφορούν άπειρα προιόντα, που φέρονται σαν αντιηλιακά. Λοσιόν, σπρέυ, κρέμες, νερά, ζελέ, λάδια, σαμπουάν, κρέμες μαλλιών κα. Αποδεδειγμένα την καλύτερη προστασία προσφέρουν τα προϊόντα με γαλακτωματώδη μορφή, δηλαδή κρέμες ή γαλακτώματα.
Ο δείκτης προστασίας είναι ένας αριθμός, που αναγράφεται πάνω στο προιόν και σημαίνει οτι το δέρμα αντέχει τον ήλιο περισσότερο όσο είναι ο αριθμός αυτός. SPF 15 σημαίνει, οτι κάποιος βάζοντας αυτό το προιόν μπορεί να μείνει στον ήλιο μέχρι 15 ώρες, χωρίς να πάθει ηλιακό έγκαυμα.


Προστασία απο αντιηλιακά
SPF 5 – 80% προστασία
SPF 8 – 89% προστασία
SPF 15 – 93% προστασία
SPF 20 – 95% προστασία
SPF 30 – 98% προστασία

ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ
Το αντιηλιακό πρέπει ν΄ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, τουλάχιστον. Γιατί αν δεν γίνει ανανέωση, είναι σαν να μην έχετε βάλει καθόλου. Διότι το αντιηλιακό έχει οξειδωθεί στη διάρκεια του 2ωρου, που πέρασε,  οπότε η επανάληψη προστατεύει το δέρμα απο δώ και πέρα.Ακόμα καλύτερα ,ν΄άπομακρύνονται τα φίλτρα με καθαριστικό δέρματος, ώστε το αντιηλιακό να εφαρμοσθεί σε καθαρό δέρμα.
Η απλή προστασία με φίλτρα δεν αρκεί. Η προστασία του δέρματος, γίνεται με τα αντιοξειδωτικά. Αυτά προστατεύουν το δέρμα απο τις καταστροφικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών.Είναι οι βιταμίνες Α, Ε, C, συνένζυμο Q 10, το άλφα λιποικό οξύ, η γλουταθειόνη κα.
Ο συνδιασμός των αντιοξειδωτικών με τα φίλτρα δημιουργούν καλύτερη φωτοπροστασία.
Τα οργανικά φίλτρα, απορροφούν τις επιβλαβείς ακτίνες UV, τ΄ανόργανα φίλτρα αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες, και τα φυσικά φίλτρα παρέχουν προστασία απο τη UVA .
Ο συνδιασμός των τριών ειδών αντιηλιακών φίλτρων, μαζί με πολλά αντιοξειδωτικά, δίνουν τη μάξιμουμ προστασία. Αυτό είναι το σύγχρονο, έξυπνο αντιηλιακό  αντιηλιακό.
Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαική νομοθεσία, απο φέτος εκτός απο τον SPF, θ΄αναγράφεται και ένας νέος δείκτης, ο ΡΑ, ο οποίος αφορά προστασία απο UVA.

ΤΙPS  ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

 • Εφαρμόζουμε αντιηλιακά όλο το χρόνο, το πρωί, και καθόλη τη διάρκεια της μέρας.
 • Εφαρμόζουμε το αντιηλιακό μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο.
 • Η ποσότητα που χρησιμοποιούμε, να είναι αρκετή και να μη μένει κανένα μέρος του δέρματος ακάλυπτο.
 • Να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή του, κάθε δύο ώρες, αφού απομακρυνθεί το προηγούμενο.
 • Ν΄αποφεύγετε τον ήλιο, τις μεσημεριανές ώρες, το καλοκαίρι.
 • Ν΄αφαιρείτε τα φίλτρα το βράδυ. Να κοιμάστε, πάντα χωρίς φίλτρα, και πάντα με προιόντα νύχτας.
 • Να πίνετε άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς.
 • Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
 • Να χρησιμοποιείτε έξυπνα αντιηλιακά.
 • Μην αγοράζετε κάποιο προιόν μόνο απο την τιμή του. Μάθετε τι περιέχει κάθε προιόν που χρησιμοποιείτε.Να διαβάζετε τα συστατικά των προιόντων που χρησιμοποιείτε, να ρωτάτε για τις ιδιότητές τους και για τη δράση τους.

Τσικούρη Λένα
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας

(δημοσιευτηκε στο doctor4me.gr)