Αρνητικά ιόντα οξυγόνου υγεία & ομορφιά

Όταν σκεφτόμαστε περιποιήσεις αντιγηρανσης ή απευαισθητοποίησης μιας ευαίσθητης επιδερμίδας ή μείωση της κυτταρίτιδας, δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου. Όμως είναι σημαντικό και εφικτό να έχουμε ομορφιά και υγεία ταυτόχρονα. Γιατί μέσα από την υγειά έρχεται και η ομορφιά! Εξάλλου ένα σώμα και δέρμα με τοξίνες, δεν έχει ποτέ λαμπερή και υγιή όψη.
Όσοι είχατε την ευχάριστη εμπειρία, να βρεθείτε σε ένα καταρράκτη, θα θυμάστε την ευεξία που νιώσατε, εκείνη τη στιγμή, αλλά και τις επόμενες μέρες. Αυτό δεν είναι μια τυχαία αίσθηση, γιατί απλά σας αρέσουν οι καταρράκτες και ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εσάς. Το ίδιο, αλλά σε λιγότερη ένταση, νιώθουμε μετά από μια δυνατή μπόρα ή δίπλα σε ρυάκια ή όταν ανοίγουμε το ντους και πέφτει το νερό με πίεση στο δάπεδο.


Η αιτία για αυτή την αίσθηση, είναι τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου, τα οποία είναι άτομα οξυγόνου, φορτισμένα με επιπλέον ηλεκτρόνια. Δημιουργούνται στη φύση στα σημεία όπου το νερό πέφτει με δύναμη στο έδαφος. Σε αυτά τα σημεία, δημιουργείται τριβή με τα σωματίδια νερού, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση αρνητικών ιόντων οξυγόνου (ανιόντα). Τα ανιόντα είναι μόρια, με ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο.
Αντιθέτως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δηλαδή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα κινητά και ασύρματα τηλέφωνα και οι συσκευές νέας τεχνολογίας, ο κλιματισμός και η θέρμανση, τα συνθετικά ρούχα, το κάπνισμα (παθητικό και ενεργητικό), έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θετικών ιόντων οξυγόνο (κατιόντα), τα οποία σε αντίθεση με το όνομα τους, δεν έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό. Δημιουργούν όξινες συνθήκες στον οργανισμό. Αυτή είναι και μια από τις αιτίες, για τις σύγχρονες χρόνιες παθήσεις.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πόσα αρνητικά και πόσα θετικά ιόντα οξυγόνου, βρίσκονται στις παρακάτω περιοχές. Αν παρατηρήσετε, όταν δουλεύουμε πολλές ώρες σε ένα κλειστό γραφείο, «λουζόμαστε» με θετικά ιόντα οξυγόνου, που δεν είναι οι ιδανικότερες συνθήκες για την υγεία μας. Το αποτέλεσμα θα είναι, εκτός από κακή υγεία και πρόωρη γήρανση.

  Αρνητικά ιόντα οξυγόνου   Θετικά ιόντα οξυγόνου
Γραφείο  70  1400
Βιομηχανική περιοχή 50  300
Εμπορικά κέντρα  220  280
Κατοικημένη περιοχή   200  180
Δάση  2500  800
Ιαματικές πηγές  2500  820
Καταρράκτες  5000  300


Τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου στον οργανισμό:
• Αποτοξινώνουν
• Προωθούν τον μεταβολισμό των κυττάρων. Λόγω της ιδιότητας τους, διατηρούν το ph του οργανισμού σε ελαφρά αλκαλικό επίπεδο. Έτσι εξουδετερώνουν το όξινο ph, που δημιουργείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (ατμοσφαιρική ρύπανση, υπεριώδης ακτινοβολία).
• Βελτιώνουν την διάθεση μας
• Βελτιώνουν, την ποιότητα του ύπνου. Βελτιώνουν την αιματική κυκλοφορία, εξισορροπώντας το νευρικό σύστημα.
• Αυξάνουν την ενέργεια μας
• Επιβραδύνουν το γήρας
• Ξεκουράζουν από τους μυϊκούς πόνους, που προκύπτουν από στρες. Όταν οι μυς κουράζονται, αυξάνεται το γαλακτικό οξύ Τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τη δράση του γαλακτικού οξέος.
• Μειώνουν τις ασθένειες. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι πολύ τοξικές για τον οργανισμό. Ουσιαστικά, οι ελεύθερες ρίζες, είναι χημικές ενώσεις, υπερβολικά ασταθείς, γιατί τους λείπουν ηλεκτρόνια. Έτσι, αφού τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου, διαθέτουν επιπλέον ηλεκτρόνια, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες κάνοντας τις ακίνδυνες.

Η χρόνια έκθεση σε θετικά ιόντα οξυγόνου, προκαλεί:
• Χρόνια κόπωση.
• Πονονεφάλους
• Συναισθηματικά προβλήματα (ανησυχία, κατάθλιψη).
• Υπερβολικό άγχος.
• Λόγω ανεπάρκειας αέρα, παρατηρούνται: αγχώδης δύσπνοια, άσθμα, αναπνευστική δυσκολία


Ο άνθρωπος, στο περιβάλλον που ζει, είναι σαν να κολυμπάει σε μία θάλασσα ιόντων οξυγόνου. Είτε θετικών, είτε αρνητικών. Για να ζει με υγεία και ποιότητα ζωής, χρειάζεται πολύ τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου (ανιόντα). Απαιτείται μια ισορροπία μεταξύ ανιόντων και κατιόντων, σε αναλογία 80% ανιόντα και 20% κατιόντα.
Μελέτες έχουν δείξει, πως αν ένας άνθρωπος, αυξήσει την επαφή του με τα αρνητικά ιόντα οξυγόνου, περίπου δηλαδή 1500 ανιόντα ανά κυβικό εκατοστό αέρα, τότε δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το 85% των ανιόντων, απορροφάται από το δέρμα, ενώ μόνο το 15% απορροφάται από την αναπνοή.
Ωστόσο όσοι ζούμε σε αστικές περιοχές, και δεν έχουμε την δυνατότητα να ταξιδεύουμε σε περιοχές με δάσος και καταρράκτες ή στη παραλία μπορούμε να έχουμε τα οφέλη των αρνητικών ιόντων οξυγόνου, με την συσκευές που «παίρνουν» τον αέρα από το περιβάλλοντα χώρο, τον ενισχύουν με αρνητικά ιόντα οξυγόνου και το «στέλνουν» ενισχυμένο στο δέρμα. Μια συσκευή τέτοιου τύπου είναι και η Dermiolologie facial και η Dermiologie Body.

Κυριάκη Μαρία
Αισθητικός - Κοσμητολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας